Afgelopen jaar is er opnieuw sprake van een daling in het aantal problematische jeugdgroepen in Utrecht. Ook zitten er steeds minder jongeren in die groepen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Sinds 2012 heeft de gemeente de aanpak van jeugdgroepen aangescherpt en geïntensiveerd. Voor alle groepen wordt een speciaal plan van aanpak gemaakt, waarin specifiek wordt gekeken naar het individu, maar ook naar de groep als geheel. Bij die aanpak worden ook ouders en bewoners actief betrokken.

Om de problematische jeugdgroepen in kaart te brengen, verdeeld de gemeente de groepen onder in drie verschillende categorieën: hinderlijke groepen, overlastgevende groepen en criminele groepen.

Dalende trend

De gemeente zegt dit jaar weer een dalende trend te zien. Van het aantal groepen in mei 2015 zijn vier groepen nieuw, de overige groepen waren in 2014 ook al aanwezig.

Ook worden de jeugdgroepen steeds kleiner. Vorig jaar waren er gemiddeld nog 14,2 leden per groep, dit jaar zijn er nog gemiddeld 9,8 leden per groep.

In mei 2015 telde de gemeente Utrecht 12 problematische jeugdgroepen in de stad, waarvan 3 hinderlijk, 4 overlastgevende en 5 criminele groepen. In mei 2014 werden er nog 14 jeugdgroepen geteld. Toen zaten er in totaal 199 jongeren in die groepen, dit jaar nog 118.

Grote daling

Sinds 2011 is er een grote daling te zien in het aantal jongeren dat behoort tot een problematische jeugdgroep. In 2011 waren het nog 739 jongeren, in 2015 is dat aantal teruggebracht tot 118.