Het voortbestaan van de lunchroom en winkel Zizo in Utrecht, dat (deels) gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking lijkt verzekerd. Een ondernemer heeft het pand aan de Oudegracht  gekocht.

Een mogelijke oplossing is nu gevonden aan het Oudkerkhof. Het pand op nummer 32 is gekocht door een ondernemer (die uit de publiciteit wil blijven) die het graag beschikbaar stelt aan Zizo. Het plan is nog onder voorbehoud van de nodige vergunningen bij de gemeente

Vorig jaar werd bekend dat Zizo, onderdeel van zorginstelling Reinaerde, aan de Oudegracht niet meer kostendekkend is. Als er geen oplossing werd gevonden, zou het project stoppen.

De huidige locatie was door de hoge huur, noodzakelijke investeringen in het pand, de lagere inkomsten uit de onderneming en de dalende vergoedingen voor dagbesteding niet meer rendabel.

Er kwamen van betrokkenen, fondsen en bedrijven ideeën naar voren toen Reinaerde oktober vorig jaar bekend maakte dat de huur aan de Oudegracht om die reden niet verlengd zou worden. De afgelopen tijd heeft Reinaerde allerlei varianten onderzocht om Zizo voort te zetten. Het initiatief bestaat al zo’n twintig jaar.

Bijdrage

De contacten tussen de ondernemer en Reinaerde zijn tot stand gekomen toen de berichten over Zizo in de media verschenen. Reinaerde laat weten dat de ondernemer met deze investering een bijdrage aan kwetsbare mensen in de Utrechtse samenleving wil leveren.

Bij Reinaerde is zo’n grote bijdrage nog niet eerder voorgekomen. "Ik moest echt even knipperen met mijn ogen toen ik hoorde wat de ondernemer aanbood. Dit is fantastisch", zegt regiomanager Aagje aan de Stegge van Reinaerde

Voordelen

"De locatie aan het Oudkerkhof heeft voor Zizo veel voordelen", zegt Aan de Stegge. "Op de plek komt meer publiek, het gebouw is gelijkvloers en daarmee goed toegankelijk. Bovendien is het wat kleiner. Dat helpt om Zizo duurzaam voort te zetten."

De vergunningsaanvragen zijn deze week ingediend. Eind augustus moet er helderheid zijn.

Lees ook op DUIC.nl: Lunchroom Zizo in zwaar weer: "Jan van Zanen, je regelt het maar"