De afgelopen vijf jaar zijn er 454 wietplantages ontdekt in Utrecht. In diezelfde periode zijn er in totaal drie woningbranden uitgebroken ten gevolge van de illegale wietteelt. 

Deze cijfers zijn te lezen in de beantwoording van de gemeente op schriftelijke vragen van D66. Fractieleden van D66 zijn de afgelopen tijd in gesprek gegaan met ondernemers van coffeeshops in Utrecht.

De ondernemers geven aan dat ze in “toenemende mate last hebben van de gekunstelde spagaat waar het landelijke softdrugsbeleid hen toe dwingt.”

D66-raadslid Anne-Marijke Podt noemt het huidige beleid een doodlopende weg en wilde daarom van de gemeente weten wat de gevolgen zijn van illegale hennepteelt.

Schade

Hieruit blijkt dat in 2014 de meeste plantages werden gevonden, 111 in totaal. In de periode 2010-2014 zijn er 480 woningbranden geweest, in 0,6 procent van de gevallen was er sprake van een wietplantage. Hoeveel schade er jaarlijks ontstaat aan panden als gevolg van illegale kweek weet de gemeente niet te vertellen.

Rechercheur

In Utrecht is een rechercheur vrijgemaakt die fulltime bezig is met de aanpak van illegale hennepteelt en de achterliggende criminaliteit. Daarnaast zijn er nog twaalf politiemedewerkers die een deel van hun tijd belast zijn met de aanpak. De daadwerkelijke inzet is afhankelijk van het aantal signalen dat de politie ontvangt.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad ziet graag dat de cannabisteelt gereguleerd wordt. Ook de gemeente heeft zich hard gemaakt voor experimenten met regulatie, maar is gebonden aan landelijke wetgeving.