De monumentale beuk tegenover het rosarium in Oudwijk is ernstig ziek en niet meer te redden. De gemeente hoopt dat de boom, die al meer dan 164 jaar oud is, op natuurlijke wijze kan afsterven.

Vorig jaar werd al bekend dat de boom mogelijk ernstig ziek is. In de zomer van 2014 verschenen een aantal zwarte plekken op de stam van de beuk.

Het DNA van de boom werd meerdere malen onderzocht. De gemeente laat nu omwonenden via een wijkbericht weten dat de beuk is aangetast met een agressieve schimmel die de jonge haarwortels van de boom vernietigt. De boom kan daarvan niet meer genezen.

De gemeente laat wel weten dat ze de boom zo goed als mogelijk gaan verzorgen en monitoren met als wens de boom op een natuurlijke wijze te laten afsterven.

De conditie van de boom is nog redelijk goed; het kan nog enkele jaren duren voordat de boom afsterft. Er moeten echter geen verdere problemen of aantastingen gevonden worden. Mocht de beuk een gevaar gaan vormen voor de omgeving dan zal de boom gekapt gaan worden.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto