Een groot gedeelte van de nieuwe stationshal van Utrecht Centraal gaat op 31 juli open. Daarna moet er nog een jaar gewerkt worden om de grootste OV-terminal van Nederland volledig klaar te krijgen.

Utrecht Centraal is al jaren te klein voor het aantal reizigers.

Het station is ooit gebouwd voor circa 35 miljoen reizigers per jaar. Maar op dit moment maken jaarlijks zo’n 88 miljoen mensen gebruik van het station. Dit aantal neemt in de toekomst alleen nog maar toe, naar verwachting tot zo’n honderd miljoen reizigers in 2030.

De nieuwe OV-terminal wordt in stappen gebouwd. Vanaf 31 juli is het laatste gedeelte aan de beurt, het laatste stukje oude stationshal zal dan verdwijnen. De grootste uitdaging tijdens de bouw is dat het treinverkeer en de forenzen zo min mogelijk hinder moeten ondervinden.

Lichtinval

Voorzieningen en winkels komen alleen nog aan de twee lange zijden van de stationshal. Op het balkon komt een Grand Café.

Aan de andere kant is er zicht op de treinen. Het nieuwe station wordt overdekt met een groot golvend dak dat door zijn vorm zorgt voor veel lichtinval.

Buiten langs de vernieuwde stationshal loopt een promenade van zo’n driehonderd meter over de sporen. Deze passage met winkels verbindt het Stationsplein West met het Stationsplein Oost.

Video: Einde verbouwing station Utrecht in zicht