Na de zomer wordt het mogelijk om in Utrecht anoniem te solliciteren bij de gemeente Utrecht. “Veel werkgevers kampen vaak met onbewuste discriminatie, ze zullen sneller een Jan dan Mohammed aannemen. Dat kan nu niet meer”, zegt Bouchra Dibi van de PvdA.

De Utrechtse gemeenteraad heeft een motie aangenomen om een proef te starten met anoniem solliciteren binnen de gemeentelijke organisatie. Onder andere Dibi van de PvdA heeft die motie ingediend.

“De gemeente kan nu zelf als werkgever het goede voorbeeld gaan geven. Er wordt toch nog heel vaak, vaak onbewust, gediscrimineerd. Wanneer er anoniem gesolliciteerd wordt, kan dat niet meer.”

Dibi verbaast zich over het feit dat 33 procent van de Utrechtse bevolking allochtoon is, maar dat niet terug is te zien onder de werknemers van de gemeente Utrecht. “Door anoniem solliciteren wordt het personeelsbestand meer divers. Dat is ook belangrijk voor de stad, zo kan iedereen zich tenminste erkend en herkend voelen”, zegt Dibi.

Kijken naar de inhoud

In Nijmegen is eerder al een pilot geweest met anoniem solliciteren: “Die was echt succesvol”, zegt Dibi. “De gemeente krijgt straks bij de eerste sollicitatieronde alleen de brief te zien, geen naam of pasfoto. Zo wordt puur gekeken naar de inhoud. Wanneer je dan als allochtoon door bent en wordt uitgenodigd voor een gesprek, zit je al aan tafel en kun je jezelf bewijzen.”

Opvallend vond Dibi dat de motie zo breed is aangenomen: “Hij is toch door de oppositie ingediend. Maar dit geeft wel aan hoe belangrijk dit thema is. We gaan met deze motie natuurlijk niet alle discriminatie oplossen, maar het is wel een stap in de goede richting.”