De officier van justitie heeft tien maanden celstraf geëist tegen een 32-jarige Utrechtse automobilist die te veel gedronken had, te hard reed en toen een ongeluk veroorzaakte. 

De automobilist reed in Amsterdam een fietser van achteren aan waardoor deze zwaargewond op het wegdek terecht kwam. De Utrechtse man ging er toen ook nog snel vandoor.

Het slachtoffer liep ernstig hersenletsel en botbreuken op. Hij heeft lang moeten revalideren en wordt door het hersenletsel naar verwachting nooit meer de oude.

De man is voor hetzelfde vergrijp eerder veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van drie jaar. Het Openbaar Ministerie ging (OM) echter in hoger beroep omdat de opgelegde straf te laag zou zijn. Daarom eist het OM nu een celstraf van tien maanden en een rijontzegging van drie jaar.

De advocaat-generaal vindt dat alleen een onvoorwaardelijke celstraf recht doet aan de ernst van het feit en de gevolgen daarvan.

Verwoest leven

“Het leven van het slachtoffer is verwoest door het handelen van verdachte die zwaar onder invloed van alcohol in een auto stapte en door zeer onvoorzichtig rijden het ongeval heeft veroorzaakt. Hij heeft het slachtoffer gewond op straat zien liggen, is in zijn zwaar beschadigde auto gestapt en vervolgens weggereden. De opgelegde straf van de rechtbank doet aan dit alles geen recht. Alleen een onvoorwaardelijke celstraf en rijontzegging is uit oogpunt van normhandhaving passend en geboden.”