Het kopen van een huis in Nederland is in toenemende mate goedkoper dan het huren van een huis. Alleen in Utrecht en Amsterdam zijn kopers duurder uit dan sociale huurders. In die twee steden zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar ook sterk gestegen.

Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek naar prijzen per vierkante meter bij huur- en koopwoningen.

Die liggen in Utrecht op 9 euro per vierkante meter per maand bij een koopwoning, tegenover 8,2 euro voor een sociale huurwoning. Wie een appartement koopt in Utrecht is wel iets goedkoper uit dan degene die in de stad een appartement huurt via de sociale huur.

Vrije sector

In de Randstad zijn huurders van een vergelijkbaar huis in de vrije sector per maand soms zelfs twee keer zoveel kwijt dan kopers. Dat is ook het geval in Utrecht, waar een woning in de vrije sector gemiddeld 15,2 euro per vierkante meter kost. Een vrije sector-appartement in de domstad kost zelfs 18,7 euro per vierkante meter.

In de Randstad is er ook een groot tekort aan vrije sectorhuurwoningen. Daardoor zijn de prijzen enorm hoog. Sommige huurders betalen in Amsterdam meer dan 20 euro per vierkante meter. Kopers betalen rond de 12 euro.