Broese Boekverkopers heeft de gemeente Utrecht aangeklaagd omdat het huurcontract volgens hen om een ongeldige reden eind 2016 wordt opgezegd.

Vorige week werd bekend dat de bibliotheek naar het oude postkantoor op de Neude zal gaan verhuizen. Tijdens de persconferentie werd toen ook verteld dat de huur van Broese Boekverkopers per 31 december 2016 zal worden opgezet. “Dat was niet de afspraak”, zegt Erik van Doorn, eigenaar van Broese Boekverkopers.

Van Doorn en zijn vrouw hebben vorig jaar maart het pand van de failliete winkelketen Polare overgenomen en gaven het de oude naam ‘Broese Boekverkopers’ terug.

Als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de hervestiging van de bibliotheek, zou Broese een contractverlening van vijf jaar krijgen van de gemeente Utrecht. Maar dat gaat nu niet meer door, per 31 december 2016 moet Broese uit het pand aan de Stadhuisbrug.

Rechtszaak

"De gemeente wil nu gewoon onder dat contract uit. Als wij hadden geweten dat we er maar voor 2,5 jaar konden zitten, hadden we de overname natuurlijk nooit gedaan”, zegt Van Doorn. "Daarom hebben we nu een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen. Binnen drie maanden verwachten we een datum voor de zitting te horen."

Volgens Van Doorn hebben ze een sterke zaak. "Kijk, er was gewoon nog geen duidelijkheid voor 1 januari 2015. Ik snap dat ons pand een gewilde locatie is om samen met het pand van de bibliotheek te verkopen, want wij hebben bijna de gehele benedenverdieping. De gemeente wil graag alles tegelijk verkopen. Maar ze kunnen ons er niet zomaar uitzetten."

Van Doorn merkt dat Broese nu tegen grenzen aanloopt: "Wij willen nu graag investeringen doen, maar dit gedoe houdt ons tegen. Wij willen graag verder, er komen steeds meer klanten; de medewerkers zijn enthousiast. Maar als wij geen zekerheid hebben, durven we dat risico nu niet te nemen."

City Bioscoop

Broese staat open voor een nieuwe locatie, "de afspraak is ook dat de gemeente ons daarbij zal helpen", zegt Van Doorn. "Zo hebben we al gekeken naar het pand waar nu de City Bioscoop zit. Maar daar zouden we 80 procent aan etalageruimte inleveren.

"Daarnaast zouden we ook minder omzet maken omdat we daar minder winkel-oppervlakte hebben. Dan komt het dus neer op minder vierkante meters tegen een hogere prijs, dat gaat gewoon niet", aldus Van Doorn.

Ook zegt hij al andere locaties in de stad te hebben bezichtigd, "maar er zijn weinig locaties in het centrum beschikbaar waar wij een winkel kunnen bedrijven met het aantal meters van nu. En we kunnen gewoon niet alles bekostigen. Daarom hopen we door de zitting nog minimaal vijf jaar in ons pand te kunnen blijven zitten."