Tijdens de Tourstart zijn de ogen van de wereld op Utrecht gericht en op de topatleten die meedoen. Maar ook zonder de Tour heeft de domstad een bijzondere fietscultuur. Het Utrechtse filmcommunicatiebedrijf Blik maakte daar een korte film over: Bike.
 

"We wilden de fietscultuur in Utrecht vanuit een buitenlands standpunt benaderen", laat cameraman Bas Baakman aan NU.nl weten. 

Daarbij lieten de makers zich inspireren door de bekende natuurdocumentaires van de BBC. "Dat was ook onze insteek: we wilden het onderwerp heel erg vanaf buitenaf bekijken, alsof de fietser een inheemse diersoort is", aldus Baakman.

BBC-documentaire

Er is bewust voor gekozen om Bike te laten inspreken door een in Nederland wonende Brit, zodat de film het gewicht krijgt van de BBC-documentaires die door televisiemaker David Attenborough zijn ingesproken. De makers wilden aanvankelijk Attenborough zelf in de film hebben, maar die bedankte vriendelijk voor de rol. Ook de muziek is geïnspireerd op de natuurseries van de Britse omroep.

De film licht verschillende types fietser uit. Zo wordt er ingezoomd op een jonge professional en wordt het fenomeen bakfietsmoeder onder de loep genomen. "We hebben enorm veel door de stad gefietst en op kruispunten gestaan, op zoek naar bijzondere fietsers", vertelt Baakman. "Deze types herkent iedereen wel."

Karretje

Er is veel tijd en energie gestoken in het opnemen van de beelden. Zo is er voor het filmen gebruik gemaakt van een karretje dat achter de fiets werd gehangen, zodat fietsers langere tijd konden worden gevolgd in het verkeer. "Uiteindelijk hebben we er wel een paar maanden werk aan gehad", aldus Baakman.

Donderdag gaat Bike om 21.00 in première op het Ledig Erf in Utrecht. De film wordt dan op groot scherm vertoond.