Minister Jet Bussemaker van Onderwijs gaat vragen stellen aan de Universiteit Utrecht over het gebruik van de dienstauto door leden van het college van bestuur.

Eerder deze maand werd bekend dat het college van bestuur van de universiteit jaarlijks tweeënhalve ton voor taxi’s en auto’s met chauffeur voor drie bestuurders declareert. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

"We kennen hier de details nog niet van, maar helder is dat publieke middelen niet voor privédoelenen gebruikt mogen worden", laat Bussemaker nu via een woordvoerder weten aan de zender. Ze wil het gesprek aangaan met de universiteiten om tot een heldere manier van declareren te komen.

"We zullen bezien of er nadere maatregelen nodig zijn om het toezicht op de naleving of de regels zelf aan te scherpen. We zullen bij de Universiteit Utrecht navraag doen over de specifieke declaraties en teruggestort salaris door de bestuurders."

De Universiteit Utrecht reageerde eerder dat met de berichtgeving omtrent de declaraties van de bestuursauto een verkeerd beeld werd geschetst van het declaratiegedrag. In een officiële reactie lieten zij weten dat de manier waarop zij verantwoording afleggen gewoon volgens de regels gebeurt.

Jaarverslag

"Wij nemen alleen de eigen declaraties van leden van het CvB op in ons jaarverslag. Overige kosten die worden gemaakt worden daarin niet opgenomen. Dat past binnen de richtlijnen van het ministerie van OCW."

Voorzitter Marjan Oudeman van de Universiteit Utrecht heeft volgens RTL Nieuws inmiddels een deel van haar salaris over 2014 terugbetaald.