Om te zorgen dat zo veel mogelijk mensen bij de start van de Tour de France in Utrecht gewoon kunnen bellen, is er capaciteit toegevoegd aan het telecomnetwerk. 

Bij het Agentschap Telecom werken sinds 2014 al zestien medewerkers aan de bereikbaarheid tijdens de start van de Tour. Dat laat woordvoerder Mariël van Dam van het Agentschap Telecom aan NU.nl weten.

Ze legt uit dat dergelijke evenementen enorme klussen zijn voor het Agentschap. “Een extra zendmast plaats je namelijk niet zo maar bij”, aldus Van Dam.  

Tijdens het Tourweekend zijn er voortdurend inspecteurs op pad om te kijken of alles goed verloopt. Het Agentschap vergelijkt de start van de Tour met de troonswisseling in 2013. In vergelijking met dat evenement is de start van de Tour de France in Utrecht zelfs twee keer zo groot.

900 tijdelijke frequenties

Het aantal beschikbare frequenties is dan ook gigantisch. Er zijn in totaal 900 tijdelijke extra frequenties in gebruik en er zijn 75 tijdelijke vergunningen afgegeven aan bijvoorbeeld wielerploegen en internationale media. Daarmee is de limiet voor het aantal videoverbindingen dan ook bereikt. Om ervoor te zorgen dat alles goed gaat, wordt alle apparatuur van de aanwezige ploegen gecontroleerd.

“We denken dat we een redelijk ongestoorde ontvangst kunnen bewerkstelligen”, stelt het Agentschap. Maar garanties kunnen ze niet geven. Tijdens de Tourstart kan er alsnog sprake zijn van storingen.

“Als er bijvoorbeeld een Japanse tv-ploeg komt die zich niet heeft aangemeld, dan kan het zo gebeuren dat er verbindingen gaan haperen of zelfs uitvallen. Dat is dan niet te voorkomen", zo illustreert Van Dam de situatie. 

Telefoonverkeer

Het genereren van extra capaciteit voor telefoonverkeer is een zaak van de telefoonproviders. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat weten dat er extra zendmasten worden geplaatst, die ervoor moeten zorgen dat mensen gewoon kunnen blijven bellen en internetten. 

KPN installeert om die reden naast de Jaarbeurs een speciale mast voor evenementen, die bijna vierhonderd procent meer capaciteit levert dan een reguliere zendmast. 

Het agentschap doet er tijdens het Tourweekend daarnaast alles aan om het alarmnummer 112 bereikbaar te houden.