De jury van de afdeling Utrecht van het Prins Bernard Cultuurfonds heeft unaniem gekozen voor het ontwerp van Anno Dijkstra voor een beeld van Paus Adrianus VI. 

Het beeld is een geschenk van het 75-jarige bestaan van het Cultuurfonds en krijgt in november 2015 een plaats bij het Paushuize aan de Pausdam in Utrecht.

Meer dan zestig kunstenaars reageerden op de oproep om werk in te sturen en kans te maken op de opdracht het beeld te ontwerpen. De jury koos daaruit drie kunstenaars die een schetsontwerp mochten maken: Nicolas Dings, Anno Dijkstra en Folkert de Jong. Dijkstra maakte het winnende ontwerp.

Betekenis

Het beeld moet bezoekers informeren over de actuele betekenis van Adrianus en hen ‘verleiden zich te verdiepen in zijn persoon’. Anno Dijkstra zal een 2.90 hoog bronzen beeld gaan maken van Adrianus VI. Het beeld zal rusten op een klassieke sokkel met daarop zijn naam.

Adrianus VI zal een sobere herdersmantel dragen en in zijn linkerhand een eenvoudige stok vasthouden. Het monument wordt door wiggen van de grond getild, zodat er licht onderdoor kan vallen en het beeld lijkt te zweven.

Paus Adrianus VI

Adrianus, geboren op 2 maart 1459 en gestorven op 14 september 1523, was een Utrechtse timmermanszoon en is de enige Nederlander die ooit paus is geweest. Hij was één van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van Utrecht.

De timmermanszoon Adriaen Florisz Boeyens was maar kort paus, van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523.