De Centrale Bibliotheek gaat verhuizen naar het oude Postkantoor op de Neude. Dat is maandagmiddag bekend gemaakt door wethouder Jeroen Kreijkamp tijdens een persconferentie. Het moet een huiskamer van de stad worden.

Vrijdag gingen er ook al geruchten over de vestiging aan de Neude.

De locatie van de Centrale Bibliotheek is een lang besproken onderwerp. De bibliotheek moest op zoek naar een nieuwe locatie nadat het plan voor een bieb++ op het Smakkelaarsveld vorig jaar door de gemeenteraad werd weggestemd.

Afgelopen jaar zijn er meerdere opties besproken. De bibliotheek zelf had altijd de voorkeur voor het oude postkantoor. Het renoveren van de huidige locatie, aan de Oudegracht, of verhuizen naar het voormalige KvK-gebouw aan de Kroonstraat waren andere opties.

Handtekeningen

Ook veel Utrechtse burgers hebben zich hard gemaakt voor de komst van de bieb naar de Neude. De Facebook-pagina Bieb Utrecht op de Neude heeft bijna 8.000 likes en vorig jaar in november werden er 14.000 handtekeningen overhandigd aan wethouder Jeroen Kreijkamp.

Toch is het plan al enkele keren zo goed als volledig naar de prullenbak verwezen. In oktober liet het college nog weten niet akkoord te kunnen gaan met het plan zoals dat er toen lag. Het paste niet binnen de financiële kaders. Nu is het dus wel gelukt. 

Het is de bedoeling dat er behalve de bibliotheek ook horeca- en winkelruimte in het pand komt. De gemeente huurt het souterrain voor zeshonderd fietsparkeerplekken. De verhuizing van de bibliotheek moet in 2017 rond zijn.

Huurlocatie

Momenteel wordt is het oude postkantoor aan de Neude in gebruik als huurlocatie voor evenementen en congressen. Het hoofdpostkantoor werd in 1924 geopend en is ontworpen door Joseph Crouwel. Het complex is een rijksmonument.

Bekijk een impressie van de nieuwe bibliotheek bij DUIC.