In Utrecht worden er tijdens de Grand Départ van de Tour de France verschillende kleine en grotere festivals georganiseerd. In dit bericht een overzicht van de activiteiten. 

Er zijn onder meer muziekfestivals op de Neude, Domplein en het Janskerkhof. Daarnaast is er een grote fanzone bij de Galgenwaard en er worden braderiën georganiseerd op de Burgemeester Reigerstraat en de Nachtegaalstraat. Op de meeste locaties worden grote schermen geplaatst, zodat de Tour te volgen is. 

DUIC zette de feesten op een rijtje waarvan ondertussen bekend is dat ze georganiseerd worden. Nog niet alle podia hebben hun programmering bekend gemaakt. Onderstaand overzicht wordt daarom bijgewerkt. 

Neude

Kermis Velodroom 28 juni tot en met 4 juli
Een ode aan de fiets en de wielerkoers. Gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen in Kermis Velodroom de hele dag genieten van hapjes, drankjes en activiteiten. Zo zijn er de ‘Barbershop’, de ‘Wielermasseur’ en ‘über-mekanieker’ Hubert van Hoydonk. Gedurende de week zijn er fietsritten met voornalige professionele fietsers, schrijvers en prominente wielrenners. 

Zaterdag eindigt de Kermis Velodroom van 19.00 uur tot 23.00 uur met de ‘Avondetappe met Mart Smeets’.

Ledig Erf

Grande Party 2 tot en met 5 juli
Op het Ledig Erf zal er tijdens de Grand Départ veel muziek en entertainment zijn. Op donderdag is er een openlucht-bioscoop waar een film van het Internationale Tour Film Festival Utrecht wordt gedraaid. Vrijdag zal er een optreden zijn van de Utrechtse band: De Leuk dat je d’r bent band.

Op zaterdag fietsen de renners langs het Ledig Erf. Vanaf 17.00 begint de programmering met o.a Pierre et les Optimistes en La Gran Garanga . Zondag gaat de programmering gewoon door en is de uittocht tot aan de finish te volgen op groot scherm.

Domplein

2 tot en met 5 juli
Om het Domplein is het vier dagen lang feest. Op donderdag is de ploegenpresentatie live op een groot scherm te zien, gevolgd door bands. Op vrijdag en zaterdag is er Tournée de la Musique.

Op zondag komt het peloton onder de Dom door en fietsen ze over het Domplein. 

Neude

2 tot en met 5 juli
Naast de gebruikelijke terrassen en de muziek is op de Neude donderdag live de de ploegenpresentatie te volgen. Op vrijdag en zaterdag is er Tournée de la Musique.  

Op zondag komt het peloton langs de Neude koersen. 

Optocht door de stad

La Caravane d’Utrecht 3 juli 19.15 tot 20.45 uur
Deze carnavaleske optocht is een feestelijke, culturele variant van La Caravane Publicitaire, de reclamekaravaan die aan iedere etappe van de Tour de France vooraf gaat. La Caravane d’Utrecht wordt gevormd door tien compartimenten bestaande uit bewoners en organisaties uit alle wijken van Utrecht.

De optocht start om 19.15 uur bij het Wilhelminapark. Daarna volgt de stoet via de Burgemeester Reigerstraat, Nachtegaalstraat, Nobelstraat naar het Vredenburg. Om 20.45 uur is daar op het Vredenburgplein de muzikale finale. 

Janskerkhof

3 tot en met 5 juli
Het Utrechtse Studenten Corps houdt hier feest tijdens Le Grand Départ. Op vrijdag ontvangen de studenten van het USC medestudenten terug uit Parijs na ruim 500 km fietsen. Het Janskerkhof is ook een van de locaties van het muziekfestival Tournée de la Musique.

Op zondag komt het peloton langs het Janskerkhof, waarbij er ook aan eten en drankjes wordt gedacht. Aan de studentenzijde zullen er meerdere bands spelen. 

Lucasbolwerk

Bocht 7,  3 tot en met 5 juli
Restaurant Buurten, Brasserie Zocher en Café de Potdeksel werken samen tijdens de Tour de France in Utrecht. Het hele weekend zal er live muziek te horen zijn op het Lucasbolwerk. Er zullen niet alleen bandjes, maar ook DJ’s optreden. 

Stadhuisplein

3 tot en met 5 juli
Op het Stadhuisplein wordt de grootste barbecue van de stad. Ook hier is de Tour te volgen op een groot scherm. 

Burgemeester Reigerstraat en Nachtegaalstraat

Braderie 4 juli
“Het goede leven met de ultieme combinatie van ‘spanning & ontspanning’.” De buurt Maliekwartier is direct aan de route gelegen van de renners die op zaterdag 4 juli de tijdrit rijden. Tussen 13:30 en 17:30 kun je de renners voorbij zien komen. Voor, tijdens en na het aanmoedigen is er eten, drinken en entertainment voorhanden of kunnen bezoekers langs de vele kraampjes in de winkelstraten struinen. Meer informatie klik hier.

Galgenwaard

Fanzone Galgenwaard  4 juli
De eerste etappe van de Tour 2015 is hier te zien. De renners kunnen van dichtbij gezien worden want het voetbalstadion ligt aan het parcours. Er zal een speciale foodcourt ingericht worden en er is een speciaal programma voor de kinderen. 

Maliebaan

Le Jardin des paresseux  4 juli vanaf 11.00 uur
Het oudste fietspad van Nederland is op 4 juli dè plek in het hart van het parcours van de Tour de France om even op adem te komen. Terwijl de renners van de tour vanaf 14:00 tijdens hun individuele tijdrit voorbij racen over de Biltstraat en de Maliesingel, presenteert ZIMIHC op de Maliebaan al vanaf 11:00 een relaxt programma met muziek en zang uit Utrecht en regio.

De Uithof

LOS! Festival  4 juli  11.00 tot 23.00 uur
Een gratis festival direct aan het parcours aan een van de bochten van de tijdrit. Met een programma van 11.00 tot 23.00 uur van, voor en door studenten. Line-up: Lars Pager & Derek Hake, Electric Pranksters en Yakumo. Hou gedurende de dag #studentencorner in de gaten voor actuele info.

Zocherpark

Frankrijk aan de singel   4 juli 10.00 tot 23.00 uur
Hier kun je struinen langs echte Parijse bouquinistes langs het water. Ontdek eeuwenoude boeken en mooi antiek. Er zijn stalletjes met typisch Franse producten. Daarnaast is er straattheater en zijn en spelen en is er muziek. 

Julianapark

Zuilens Festival  4 en 5 juli vanaf 14:15 uur
Twee dagen lang is er muziek in het park. De Nieuwe Philharmonie Utrecht speelt op het grote podium. Verder, veel muziek door bands uit Zuilen en tussen en na de bedrijven door draait DJ Natashka. Ook voor kinderen is er van alles te doen en er is eten en drinken van Zuilense ondernemers. 

Winkelcentrum Vleuterweide

Centrum Vleuterweide Fanzone  4 & 5 juli  vanaf 11.00 uur
Twee dagen lang zijn er verschillende festiviteiten, vooral voor kinderen. Ook hier is de Tour te volgen op groot scherm. Zaterdag start het programma om 11.00 uur met de televisie-uitzending en kinderactiviteiten. Op zondag start het programma om 10.30 uur. Het feestelijke programma gaat dan door tot 21.00 uur, met onder andere workshop fly boarden. 

Hogelandsepark en Karel Doormanlaan

4 en 5 juli
Halverwege de koers komen de renners hier voorbij in de richting van de Biltstraat. Op de locatie is er eten en drinken, omlijst met jazzmuziek.

Griftpark

Venue Griftpark  4 en 5 juli
In het Griftpark is er een familie-venue met extra oog voor de kinderen. Hier kun je genieten van het park en zorgt Disney-Channel voor mooi sportief vermaak voor de kinderen. Ook hier is de Tour live te volgen. 

Mariaplaats

4 en 5 juli
Zeven horecabedrijven hebben de handen ineen geslagen om op de Mariaplaats een groots Tourfeest te organiseren. Er is Frans eten en muziek aanwezig. 

Prinses Amaliapark

Leidsche Rijn Festival   5 juli van 10.00 uur tot 17.00 uur
Dit cultuurfestival voor kinderen sluit aan bij de Grand Départ van de Tour de France en verhuist daarom voor één keer naar het Amaliapark, pal aan het parcours. Met onder andere Sesamstraatheld Hakim, Tricycle Race, Dieromdom, Cirque Moustache, Filosofietsje en Het Mobiele Naaiatelier. 

Werkspoorkathedraal

Cultmarkt Le Bazarre  5 juli  12.00 tot 18.00 uur 
Deze editie staat in het teken van wielrennen en recycling en wordt georganiseerd op het buitenterrein van de Utrechtse Werkspoorkathedraal in samenwerking met RE-CYCLE festival en pop-up camping Cycle Camping Cartesius.

Het programma bestaat naast Le Bazarre uit onder andere foodtrucks, live-muziek, recycle workshops en de mobiele buitenbioscoop De Brommerbios. Op zo’n 350 meter van de Werkspoorkathedraal rijdt ‘s middags de tweede etappe van de Tour de France voorbij. 

Lees ook: Alle praktische zaken rond de Tour de France in Utrecht