Alle vrijwilligers van de Tour de France, de zogeheten Tourmakers, zijn maandagavond in Utrecht bijgepraat over de de start van het evenement. Daar werden de laatste instructies bekend gemaakt en de outfits uitgereikt.   

De avond werd geopend door burgemeester Jan van Zanen. Tijdens de avond werd de vrijwilligers van alles bijgebracht over de Tour. Zo werd de geschiedenis van de Tour de France besproken en was het voor de vrijwilligers mogelijk om plaats te nemen in de auto's die gebruikt worden tijdens de Tour. 

De 21-jarige Utrechtse studente Marlou was als een van de 1.500 zogeheten Tourmakers, aanwezig bij de informatiebijeenkomst. Haar verbazing was groot toen ze tijdens de bijeenkomst hoorde waar de andere vrijwilligers vandaan komen. 

“De presentator ging met z’n microfoon in de zaal mensen om te vragen waar iedereen vandaan kwam. Eerst waren het mensen uit andere provincies van Nederland, maar later kwamen er mensen uit Duitsland, Spanje en Italië. Zelfs iemand uit Colombia", vertelt Marlou. 

App en outfit

Tijdens de avond werd ook de officiële Tourkleding getoond. De vrijwilligers hebben een hele outfit gekregen. "Van een shirt tot rugzak en regenjas", vertelt Marlou. 

De laatste bijeenkomst was ook het moment waarop de app geïntroduceerd werd aan de Tourmakers. Via die app kunnen de vrijwilligers aangeven hoe de drukte in hun gebied is.

In de app is een plattegrond van Utrecht opgenomen. Daar wordt dan via kleuren aangegeven of het rustig, middelmatig druk of druk is.