In de nieuwe wijk Veemarkt komt een nieuwe buurt genaamd De Deeltuin. In deze buurt gaan de bewoners van alles samen delen; de oppas, de tuinman, de bakfiets, de boormachine en het avondeten.

De Deeltuin is een plan van TBI-onderneming ERA Contour, Heren 5 Architecten en DELVA Landscape Architects. Deze partijen wonnen samen de prijsvraag die de Gemeente Utrecht onlangs uitschreef voor de ontwikkeling van 49 woningen in de wijk Veemarkt.

Het delen van goederen is een belangrijk onderdeel van De Deeltuin. “Als je eens in de week voor de buren kookt, kun je de andere zes dagen een gezonde maal bij hen ophalen.” Ook komt er een grote gezamenlijke tuin. Volgens ERA Contour blijkt dat steeds meer mensen behoefte hebben om op deze manier te wonen en leven.

De toekomstige bewoners zullen ook betrokken worden bij de vormgeving van de nieuwe buurt en duurzaamheid is een van de belangrijkste speerpunten. Na de zomer van 2015 zullen de eerste gesprekken starten met de mogelijke toekomstige bewoners.

Veemarkt

Het voormalig veemarktterrein wordt omgebouwd tot de nieuwe wijk Veemarkt. Het moet een gemengde stedelijke woonwijk worden met huurwoningen, sociale koopwoningen en vrije sector woningen.

In de wijk is straks de woningdichtheid ongeveer 50-55 woningen per hectare. Ter vergelijking: in de wijken Voordorp en Tuindorp is de woningdichtheid ongeveer 35-40 woningen per hectare en Wittevrouwen zit op zo’n 80 woningen per hectare