De naam voor de brug voor voetgangers en fietsers van de Croeselaan, over de sporen, richting Mariaplaats is bekend. De ‘Rabobrug’ (projectnaam) gaat vanaf nu door het leven als de ‘Moreelsebrug’. 

Eerder dit jaar kon iedereen suggesties indienden voor een naam voor de nieuwe brug. Zo werden er 1311 suggesties ingediend. Een selectiecommissie heeft daaruit een top tien samengesteld, waarop iedereen tussen 11 en 25 mei kon stemmen via cu2030.nl.

De naam ‘Moreelsebrug’ kreeg met 28 procent veruit de meeste stemmen. Op de tweede plek is de naam ‘Bellebrug’ geëindigd, met 21% van de stemmen, en als derde de naam ‘Oversteek’.

Prijs

In totaal hadden 24 mensen de naam ‘Moreelsebrug’ ingediend als naam voor de nieuwe brug over het spoor. Maar omdat er één prijs was, een originele Utrecht-fiets, is deze verloot onder de 24 inzenders. Alle andere inzenders van de winnende naam kregen een kopie van het straatnamenbord ‘Moreelsebrug’.

De Rabobrug moet fietsers en voetgangers tussen de binnenstad en de westkant van de stad verbinden en wordt 275 meter lang en 10 meter breed. Vanaf de Croeselaan tussen de Knoopkazerne en de Rabobank, over het spoor richting het Moreelsepark.

Burgemeester

De brug wordt vernoemd naar burgemeester Moreelse. Hij wilde in de zeventiende eeuw het westelijk gebied rond het Moreelsepark opnemen in een grootschalig uitbreidingsplan. Dat plan is uiteindelijk niet gerealiseerd.

De nieuwe brug brengt echter westelijk Utrecht en de Binnenstad weer dichterbij elkaar. Het is een verlengstuk vanaf het Moreelsepark naar de overzijde van het spoor.