Een oud-penningmeester van het Overleg Studieverenigingen Hogeschool Utrecht (OSHU) heeft een taakstraf van 120 uur gekregen omdat hij 8.160 euro achteroverdrukte van de stichting.

Dat heeft de politierechter vrijdag besloten.

De tweedejaarsstudent verduisterde van januari 2012 tot en met mei 2014 in totaal 8.160 euro. Zijn verduisteringspraktijken kwamen aan het licht toen de nieuwe penningmeester van OSHU was aangetreden. De voormalige penningmeester heeft een taakstraf van 120 uur gekregen, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ook moet hij het bedrag van 8.160 euro binnen drie jaar terugbetalen aan de stichting OSHU.

Spijt

Tijdens de zitting bekende de oud-penningmeester het geld gestolen te hebben en betuigde spijt. Hij zei tegen de rechter het "uit geldnood" gestolen te hebben. "Het begon met het lenen van een klein bedrag met het idee om het later terug te betalen. Maar het liep de spuigaten uit." Hij had geprobeerd door middel van gokken aan geld te komen om het te kunnen terugbetalen, maar dat was niet gelukt.

Taakstraf

De officier van justitie vond gezien het "ernstige feit" een gevangenisstraf van drie maanden op zijn plaats. Maar dan zou de student niet kunnen werken om het bedrag te kunnen terugbetalen aan de stichting OSHU, waardoor de stichting gedupeerd zou worden. Daarom eiste de officier van justitie een taakstraf van 120 uur, een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en terugbetalen van het verduisterde geldbedrag.