Het Utrechtse CDA wil dat de stadsparken vaste barbecues krijgen. “Het park is voor veel Utrechters een populaire plek, maar waar moet je met de hete kolen naar toe?”, aldus CDA-raadslid Sander van Waveren.

Diverse stadsparken zijn in de zomermaanden trekpleisters voor studenten en gezinnen en dat gaat vaak gepaard met bergen zwerfafval.

Vaste stenen barbecues, roestvrijstalen kolenbakken, afvalcontainers en meer handhaving dragen volgens de partij bij aan een schonere omgeving. Dat stelt de partij vandaag voor tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.

Het CDA wil naast betere faciliteiten om afval te lozen ook strengere handhaving. Wie zwerfafval dumpt, kan een boete van 140 euro krijgen.

Troep

Het college wil op dit moment nog niet van die mogelijkheid gebruik maken. “De parken moeten voor iedereen prettig blijven, ook als het druk wordt. Nu draaien nette bezoekers, betrokken omwonenden en de belastingbetaler op voor het opruimen van de rotzooi. Als parkbezoekers te beroerd zijn hun eigen troep te ruimen, dan verdienen ze het om aangepakt te worden. Een paar keer een boete betalen, dan leren ze het wel af”, aldus Van Waveren.