Horecaondernemers in Utrecht gaan in de schoolvakanties alcoholvrije jongerenfeesten organiseren in de stad. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht.

Doordat vorig jaar de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik werd verhoogd van zestien naar achttien jaar zijn er in Utrecht nauwelijks uitgaansgelegenheden voor 15-plussers. Veel kroegen hebben vanaf dat moment namelijk de leeftijdsgrens verhoogd, om het risico op hoge boetes te vermijden.

Op verzoek van de Utrechtse gemeenteraad vond daarover een overleg plaats tussen de gemeente, politie, Utrechtse horeca en jongeren. Dit heeft ertoe geleid dat De Beurs, de Winkel van Sinkel en Stairway to Heaven nu alcoholvrije feesten gaan organiseren. Dat gaan ze doen onder de naam 'Disconnected'. 

Alcoholvrije cocktails

Het eerste feest vindt op donderdagavond 9 juli plaats in Stairway to Heaven, en zal afgetrapt worden door de Utrechtse dj Tony Junior. "Om er een echte uitgaanservaring van te maken serveren we alcoholvrije cocktails en pittige shotjes", vertelt Chrissie Westbroek van Stairway aan NU.nl.

De biertaps gaan op die avond dicht. "De alcoholbandjes die nu vaak worden uitgedeeld, hebben weinig zin. De politie vindt nog altijd veel te vaak dronken jongeren in de stad", aldus Westbroek. 

Boetes

Om die reden wilde de gemeente en de politie het dit keer heel anders aanpakken. "In plaats van met boetes te strooien, zijn alle betrokkenen nu met elkaar om tafel gaan zitten. Als horecaondernemers vinden wij het ook belangrijk om jongeren een plek te geven in het uitgaansleven", legt Westbroek uit.

Door het feest telkens op een andere locatie plaats te laten vinden, kunnen jongeren het uitgaansleven in Utrecht op een leuke en veililge manier verkennen. De volgende feesten vinden plaats in de Winkel van Sinkel en de Beurs, maar mogelijk haken ook andere horecaondernemers nog aan bij het concept.

Verantwoordelijkheid

Om het geld moet je het als horecaondernemer in iedergeval niet doen, zegt Westbroek. "Zo'n alcoholvrij feest zorgt natuurlijk voor een stuk lagere omzet, maar wij zijn niet uit op winst. We vinden het ook belangrijk om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen."

Dit jaar zal gebruikt worden om een aansprekend format neer te zetten en te zorgen voor naamsbekendheid. Indien het format succesvol is, zullen de horecaondernemers de feesten vanaf 2016 structureel gaan organiseren in schoolvakanties.