Bijna vier op de tien Utrechters voelt zich wel eens onveilig in eigen stad. 27 procent geeft aan vorig jaar slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit. Het gaat dan vooral over diefstal. Dit is aanzienlijk hoger dan het landelijke gemiddelde, dat op 19 procent ligt.

Het zijn twee van de meest opvallende feiten uit de Utrecht Monitor 2015, waarin Utrechtse trends op gebieden zoals economie, wonen en werken en veiligheid in 2014 worden beschreven.

Burgemeester Van Zanen noemt de achttiende editie van de monitor in zijn voorwoord interessant voor iedereen met interesse "in onze groeiende, zelfbewuste, slimme, gezonde en groene stad."

Van de grote steden geven alleen de inwoners van Amsterdam aan vaker slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit dan die van Utrecht. Uit de Wijkwijzer die eind mei verscheen bleek al dat Overvecht en Kanaleneiland de wijken met de meeste veiligheidsproblemen zijn.

Minder uitkeringen

De werkgelegenheid in Utrecht was in 2014 iets beter dan in de voorgaande jaren. Waar die in 2013 nog daalde, was vorig jaar sprake van een lichte stijging (0.1 procent). Hiermee doet Utrecht het samen met Amsterdam een beetje beter dan de rest van het land, waar het aantal banen afnam.

De werkloosheid bleef in 2014 wel stijgen: 7.6 procent van de Utrechtse beroepsbevolking zit zonder werk. Dit is 0.4 procent meer dan in 2013. Toch hoeft de stad steeds minder WW-uitkeringen te betalen.

Vergrijzing

De Domstad groeit harder dan de rest van Nederland. In 2014 kwamen er meer dan zesduizend Utrechters bij. Tussen 2010 en 2014 nam de bevolking met 6.4 procent toe. Het Nederlandse gemiddelde voor die periode was 1.5 procent.

De vergrijzing gaat aan Utrecht voorbij. Een kwart van de inwoners is in de twintig. Alleen Amsterdam heeft een grotere populariteit als stad waar mensen graag willen wonen. Utrechtse studenten blijven na het voltooien van hun opleiding langer in de stad wonen dan in andere universiteitssteden.