Een recreatieve fietstocht vanuit vijf Utrechtse wijken, een lezing van een sportfotograaf die al vaak bij de Tour was en mooie wielertochten in het Groene Hart: dit weekend wordt er in Utrecht al een hoop georganiseerd rondom de Tourstart. Een greep uit de evenementen:

Vrijdag 19 juni

 1. Tour de Force in de Domstad
  Op een nog onbekende locatie vindt de première plaats van 'Cycling Cities', waarbij de filmmaker op fietstocht ging door verschillende wereldsteden. Het verhaal van steden vanaf de fiets. Na de film zal de filmmaker met het publiek en experts, fietsers, beleidsmakers en Utrechters als Ingmar Heytze in gesprek gaan over ervaringen en fietsbelevingen in Utrecht. Tijd: van 20.00 tot 23.00.
  ​Lees hier meer over het programma
 2. Tour van de Ziel
  Met Kerkennacht gooien Utrechtse kerken hun deuren open voor de Tour van de Ziel. In de Domkerk vindt vrijdag de Proloog plaats. De Kerkennacht wordt dan geopend door oud-premier Dries van Agt. Op de vrijdag vindt om 19.00 's avonds een Groot Utrechts Kerkdictee plaats en om 20.00 uur is er een Preek van de Leek in de Domkerk.
  Lees hier meer over het programma

Zaterdag 20 juni

 1. Spinnen in de Domkerk
  De Domkerk wordt zaterdag voor één keer ingericht als sportschool. Op de diepe orgelklanken van het grote Bätz kerkorgel kunnen mensen meedoen aan een unieke indoor spinning ride. Hiervoor levert sportschool FitForFree maar liefst 100 spinningfietsen.
  Lees hier meer over het programma en de tijden
 2. Fietszegeningen
  Op het Domplein kun je van 14.30 tot 16.30 je fiets laten zegenen door de Utrechtse pastores. Een eeuwenoude traditie met wijwaterkwast en een kort gebed.
  Lees hier meer over het programma
 3. Tour le Slok: Le Utreg-quiz
  In café Willem Slok vindt van 16.30 tot 18.00 de Utrechtquiz plaats, met vragen over alles wat te maken heeft met de start van de Tour in Utrecht. Deelnemers maken daarbij kans op leuke prijzen. Degene die aan de leiding gaat in het klassement wint een rondje bier. 
  Lees hier meer over het programma

Zondag 21 juni

 1. The Battle: spinning event
  Sportievelingen kunnen op het Vredenburgplein deelgenoot zijn van een groot spinning event. Tijdens dit event kunnen liefhebbers de officiële route van de eerste tijdrit van de Tour De France rijden. De route is op een groot scherm te volgen. Er vinden verschillende spinningsessies plaats waarvoor je je kunt opgeven. De spinningsessie maakt overigens deel uit van Culturele Zondagen, die dit weekend plaatsvindt in de stad.
  Lees hier meer over het spinning event
 2. NK Slowbiking
  Ook op het Vredenburgplein: de finale van het NK Slowbiking (om 11.00). Het doel van Slowbiking is om een parcours van 11 meter zo langzaam mogelijk af te leggen. Daarbij is het niet toegestaan met je voeten de vloer te raken. 
  Lees hier meer over het NK Slowbiking

Benieuwd wat er nog meer rondom de Tour in Utrecht te doen is? Bekijk de agenda op Utrecht2015.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto