Door een technische storing bij waterbedrijf Vitens kregen enkele Utrechters in verschillende wijken vrijdagochtend korte tijd bruin water uit de kraan. Ook was het mogelijk dat de waterdruk erg laag was of dat er helemaal geen water uit de kraan kwam.

Het probleem ontstond rond 7.45 uur en werd in de loop van de ochtend weer opgelost. Volgens een woordvoerder van het waterbedrijf zijn er slechts tien klachten binnengekomen.

Het bruine water ziet er "niet fris" uit, maar is volgens Vitens niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kunnen ouderen en zuigelingen het water beter niet drinken.

Deeltjes

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveringsproces.

Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden is hier niks van te merken, maar tijdens een storing kan de stroomsnelheid of stroomrichting veranderen waardoor de deeltjes kunnen loslaten.