De milieuzone in het centrum van Utrecht blijft voorlopig in stand.

De voorzieningenrechter vindt dat cijfers en rapporten over het effect van een milieuzone uitgebreider bestudeerd moeten worden, maar ziet geen reden de Utrechtse zone meteen te verbieden.

Mocht later blijken dat de zone toch onterecht is ingesteld, dan kan de gemeente al opgelegde verkeersboetes terugbetalen, aldus de rechter donderdag.

Milieudefensie reageert opgelucht na de uitspraak van de rechter. "Wij zijn ervan overtuigd dat de milieuzone een super effectief middel is om luchtvervuiling te verminderen. Deze uitspraak is goed nieuws voor iedereen die ademhaalt in Utrecht.", zegt Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie.

Boetes

De eerste milieuzone van Nederland is sinds januari 2015 een feit. Vanaf 1 mei deelt Utrecht ook boetes uit aan bestuurders van oude dieselvoertuigen die de verbodsborden langs de invalswegen van de stad negeren. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) vindt een milieuzone nutteloos en stelt dat het effect ervan in Duitse steden nihil is.

De organisatie wilde mede namens een aantal oldtimerclubs een onmiddellijk verbod op de zone.

Subsidie

Volgens Utrecht en Milieudefensie scheelt het weren van oude, vieze auto's uit het stadscentrum dertig procent roetuitstoot op jaarbasis. Sinds Utrecht in 2013 besloot een milieuzone in te stellen hebben bezitters van te oude voertuigen de kans gehad deze wagen met subsidie te laten slopen.

Ook kregen ze een bijdrage voor de aanschaf van een schoner vervoermiddel. Volgens de gemeente is die regeling veel gebruikt, maar desondanks heeft het in mei bekeuringen geregend in de milieuzone.

Volgens de rechter beslissen burgers zelf of ze een schonere auto kopen of het risico van een boete nemen. Daar is de gemeente niet verantwoordelijk voor. Daarom kunnen kosten die daaruit voortvloeien ook geen reden zijn om de milieuzone te verbieden.

De zaak komt later dit jaar opnieuw voor de rechter. Ondertussen heeft Rotterdam besloten om per 2016 ook een milieuzone in te stellen.