De gemeente Utrecht heeft besloten alle 220 bewoners die zich hebben aangemeld voor een gratis installatiecheck de gratis APK aan te bieden. Utrecht de eerste stad in Nederland die hiermee experimenteert.
 

Voor de pilot 'Veilige Gezonde Woning' werden in mei honderd gratis installatiechecks aangeboden, maar nu heeft de gemeente besloten iedereen die daar positief op heeft gereageerd te laten deelnemen. De pilot wordt uitgevoerd in de buurten Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland.

Paulus Jansen, wethouder Wonen, liep al langer rond met het idee voor een APK voor woningen. "De brandweer komt in Utrecht bijna twee keer per week in actie voor een incident met gaslekkages. Tot en met Den Haag moeten mensen doordrongen raken van het belang van een APK voor woningen, om zo ongelukken door ondeugdelijke elektra- en gasinstallaties zoveel als mogelijk te voorkomen."

"Het periodiek keuren van oudere woningen moet net zo gangbaar worden als de APK voor auto’s". aldus Jansen.

Koolmonoxidevergiftiging

In Nederland worden er per jaar gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. Koolmonoxidevergiftiging leidt jaarlijks tot de dood van tenminste 11 mensen. Daarnaast overlijden ieder jaar één tot twee personen door ongelukken als gevolg van het werken aan een elektriciteitsinstallatie.

De meeste incidenten gebeuren in vooroorlogse wijken en de jonge naoorlogse woningen. Daarom is de pilot 'Veilige Gezonde Woning' gestart in de buurten Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland, daar staan veel van dat soort oude woningen.

De inschrijving voor de gratis APK is inmiddels gesloten. De pilot loopt tot en met december 2015. Daarna zal, afhankelijk van de resultaten, worden beoordeeld of en hoe de pilot een vervolg krijgt.