Circa honderd Utrechters komen donderdagavond in het ZIMIHC Theater in Overvecht bijeen om te praten over het thema 'allochtoon en werkloos'.

Centraal staat de vraag waarom allochtonen in Utrecht drie tot vijf keer vaker zonder werk zitten zijn dan autochtonen.

De bijeenkomst is een initiatief van StadsPodiumUtrecht en is de eerste in een reeks. De organisatie hoopt vanaf volgend jaar iedere maand een dialoogavond te organiseren, over uiteenlopende onderwerpen.

Concrete plannen

"Het gaat niet alleen om met elkaar in gesprek zijn, maar ook het maken van concrete plannen over hoe de stad er beter bij kan komen te liggen", vertelt initiatiefnemer Gert Dijkstra.

"Dat missen we nu. Eerdere debatprogramma’s als Limes030 of Tumult bestaan niet meer. Anders hadden we de samenwerking zeker opgezocht."

Twitter

Op het eerste onderwerp zijn de initiatiefnemers via Twitter gekomen. "We hebben gekeken bij welke onderwerpen veel activiteit was.

Zo werd er in Utrecht behoorlijk getwitterd over een artikel uit De Volkskrant. Uit het artikel bleek dat allochtonen erg slecht af zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

De volgende podiumavond is in oktober, maar het streven is om volgend jaar elke maand een avond te organiseren. Voor de volgende bijeenkomsten kunnen mensen zelf onderwerpen insturen.