Het asielzoekerscentrum (azc) in de Utrechtse wijk Oog in Al zet zaterdag 13 juni voor het eerst de deuren open voor publiek. Het centrum in Utrecht is een van de vele in Nederland die meedoen aan de landelijke open dag. 

Medewerkers geven rondleidingen, er zijn optredens, en ook kunnen bezoekers in gesprek gaan met de bewoners van het azc. Tevens is er een mogelijkheid om een les Arabische Taal te volgen.

De organisatie is in handen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland.

Indruk

Het is voor het eerst dat asielzoekerscentra een open dag houden. Nu er wereldwijd zoveel mensen op de vlucht zijn, vinden de organisaties het belangrijk om Nederlanders de mogelijkheid te bieden om een indruk te krijgen van wat er allemaal op een azc gebeurt. 

In totaal zetten 38 asielzoekerscentra hun deuren open. "Waar ontmoetingen plaatsvinden, ontstaat begrip. Uit ervaring weten we dat mensen na een ontmoeting vaak anders tegen een vluchteling aankijken", zegt directeur VluchtelingenWerk Dorine Manson.

Gezinslocatie

Het azc in Utrecht is in 2000 heropend en biedt plek aan 450 mensen. Tijdens de open dag zijn bezoekers welkom tussen 11.00 uur en 15.30 uur op het terrein aan de Joseph Haydnlaan 2 in Utrecht.