De horecaondernemers rond de Mariaplaats gaan op het plein geen publieksvenue organiseren tijdens de Tour de France. Er is onvoldoende draagvlak en de risico’s zijn te hoog. 

Dat laat Mark Kersten weten van Café van Velsen.

Tijdens de Tour de France in Utrecht moeten er zo’n 22 publieksfeesten komen. Dit zijn pleinen, parken of andere plekken waar men kan drinken, eten, feesten en het wielrennen kan bekijken tijdens Le Grand Départ.

Alleen op deze plekken krijgen ondernemers, die iets organiseren, een extra tapvergunning zodat er buiten getapt mag worden. Ondernemers moet echter flink betalen om de exploitatie van zo’n venue op zich te nemen. Een meerdaagse vergunning kost zo’n 10.000 euro.

Lastig

Kersten: “Wij hebben gemerkt dat op en rond de Mariaplaats geen draagvlak is om deze venue vorm te geven. Enkele horecaondernemers hebben wel geprobeerd om iets te organiseren, maar het is lastig om zo kort van te voren nog een goede programmering te krijgen."

Daarnaast ontbreekt er volgens Kersten een sterke programmering en zijn de risico's op financieel vlak te groot.

Treetje bier

De eigenaar van Café van Velsen zegt verder: “Een venue brengt een hoop kosten met zich mee. Wij als ondernemers weten ook niet wat het gedrag van de bezoekers zal zijn tijdens de Grand Départ. Bezoekers kunnen ook, net zoals met Koningsdag, een treetje bier halen bij de Albert Heijn. We weten niet of er genoeg omzet zal gemaakt worden om uit de kosten te komen. Het is heel jammer dat we het niet voor elkaar krijgen op zo’n prominente plek in Utrecht.”

Vergunningsopbrengsten

Het organiseren van de publieksfeesten is een idee van de gemeente en wordt samen uitgewerkt met het Business Peleton Utrecht. De venues moeten ervoor zorgen dat alle bezoekers verspreid over meerdere locaties kunnen genieten van de Tour de France. Ook zijn de vergunningsopbrengsten een vorm van inkomen waarmee de tourstart in Utrecht bekostigd wordt.