De gemeente Utrecht zet de komende vier jaar hoog in op elektrisch vervoer. Het doel is om 2020 in Utrecht tienduizend elektrische auto’s op de weg te laten rijden.

Zo probeert de gemeente bij te dragen aan de doelstelling van de Rijksoverheid om over vijf jaar tweehonderdduizend elektrische auto’s op de weg te hebben.

"We streven naar het hoogste aantal elektrische voertuigen per inwoner in Nederland", laat wethouder duurzaamheid en verkeer Lot van Hooijdonk weten.

Zij ziet een centrale rol voor Utrecht in de verdere ontwikkeling van elektrisch vervoer. Om de tienduizend elektrische auto’s in Utrecht te kunnen laten rondrijden, wordt het laadnetwerk op openbaar en privaat terrein verder uitgebreid.

Ook wil de gemeente initiatieven van bewoners en bedrijven voor schone en duurzame mobiliteit ondersteunen.

Actieplan

Het plan van de tienduizend elektrische auto’s sluit aan bij het Actieplan Goederenvervoer Utrecht 2015-2020. Met dat actieplan wordt gebundeld en schoon goederenvervoer gestimuleerd.

Daarnaast heeft de gemeente Utrecht als doel de binnenstad in 2020 en de hele stad in 2025 emissieloos (vrij van de uitstoot van schadelijke stoffen) te bevoorraden.

De ambities van de gemeente Utrecht zijn om de luchtkwaliteit van de stad te verbeteren, het verkeerslawaai te reduceren en om in 2020 een CO2-reducatie van minstens 30 procent te hebben bereikt. Daarnaast wil Utrecht in 2030 een klimaat-neutrale stad zijn.