De gemeente Utrecht heeft "ondoordacht" en "overhaast" gehandeld bij het sluiten van de peeskamers aan het Zandpad.

"Honderden sekswerkers, die niets met de mensenhandelproblematiek te maken hebben gehad, zijn daarvan het slachtoffer geworden."

Dat is één van de vernietigende conclusies in een korte versie van het onderzoek 'Utrechtse sekswerkers na de sluiting van het Zandpad' (pdf), uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Utrecht verbonden aan onderzoeksinstituut Ciroc. Woensdag publiceren zij het volledige rapport.

Volgens de onderzoekers heeft de gemeente op meerdere fronten gefaald. Vrouwen zijn er na de sluiting van de woonboten aan het Zandpad slechter aan toe: financieel, mentaal en fysiek. Een duidelijk beeld van hun situatie ontbreekt, omdat de vrouwen amper contact hebben met hulpverleners, stelt het rapport.

De wetenschappers wijten dit onder andere aan het gebrek aan kennis bij de gemeente en andere instanties over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de prostituees. "Bordelen sluiten is ogen sluiten", concluderen de onderzoekers.

Nieuwe locatie

De gemeente Utrecht werkt aan een nieuwe locatie voor de Utrechtse raamprostitutiezone aan het Zandpad. De gemeenteraad heeft de plek aan de oever van de Vecht aangewezen, schuin tegenover de voormalige prostitutieboten aan het Zandpad.

Het Nieuwe Zandpad moet een compacte en overzichtelijke prostitutiezone worden met een toegangsweg voor voetgangers. Op deze manier is volgens de gemeente een goede controle en handhaving mogelijk.

De oude zone aan het Zandpad werd in april 2013 gesloten vanwege allerlei misstanden.