Utrecht bestaat op 2 juni 839 jaar. Om dit te vieren, staan er dinsdagavond verschillende activiteiten in de binnenstad gepland.

Zo  kunnen er wandelingen worden gemaakt met bekende historici langs de belangrijkste plekken uit de Utrechtse geschiedenis en worden er rondleidingen gegeven door de Domtoren. Op het Domplein kan DOMunder bezocht worden, dat op 2 juni haar eenjarig bestaan viert met een speciale ondergrondse ontdekkingstocht.

Stadsrecht

Deze week maakte DUIC al bekend dat het Utrechts stadsrecht, het op één na oudste stadsrecht van Nederland, is gemaakt van kalfsleer. Dat bleek uit uniek DNA-onderzoek uitgevoerd door restauratoren van Het Utrechts Archief en onderzoekers van de Universiteit van York. Het stadsrecht is te bewonderen in Het Utrechts Archief waar restaurator Elly Pouwels uitleg zal geven.

Livemuziek

In Bar Walden vertelt acteur Peter Faber tenslotte over het ontstaan van Utrecht. Het feest wordt aangevuld met live klassieke muziek in de Domkerk en zomerse muziek op het plein van Het Utrechts Archief.

De meeste activiteiten zijn gratis. Voor DOMunder en de rondleiding van de klokkenluiders geldt wel entree.