In juni start de restauratie van de stadsmolen Rijn en Zon aan de Adelaarstraat. Het bouwwerk uit 1913 moet nodig opgeknapt worden. 

De restauratie zal zo’n zes tot acht maanden gaan duren.

Op dit moment is in de molen de biologische slagerij De Molen gevestigd. Sinds vijf jaar kan het bouwwerk echter niet meer draaien vanwege een aantal defecte onderdelen.

Peter-Paul van Bentum, eigenaar van de slagerij: “Eindelijk gaat de molen gerenoveerd worden. Er schijnen een paar balken verrot te zijn, waardoor de molen niet meer kan draaien.”

Steigers

De slager kan zijn winkel gewoon open houden tijdens de werkzaamheden: “Er zullen misschien wel steigers om het pand komen te staan, maar wij zitten helemaal beneden en zullen waarschijnlijk weinig last hebben van alle werkzaamheden.”

Van Bentum vindt het een fantastische locatie: “Het heeft natuurlijk ook wel wat beperkingen, maar dit gebouw is uniek.”

Wieken vervangen

De volledige molenkap gaat gerestaureerd worden en de wieken worden vervangen. De molen had oorspronkelijk een ander type wieken, om de cultuurhistorische waarde te vergroten is ervoor gekozen om nieuwe wieken te plaatsen van het oorspronkelijke type.

De molenkap gaat in zijn geheel van het bouwwerk afgehaald worden en zal ergens anders gerestaureerd worden. Naar verwachting wordt de kap in december teruggeplaatst en de nieuwe wieken in februari volgend jaar.