Studentenhuisvester SSH heeft in het nieuwe studentencomplex 'Johanna' op de Uithof twaalf kamers gebouwd voor dove of slechthorende studenten en gebarentaalstudenten.

SSH doet dit zodat de studenten makkelijker kunnen communiceren met hun huisgenoten.

Dove studenten vinden het vaak lastig om te communiceren met hun huisgenoten. Dit was voor het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van de Hogeschool Utrecht en SSH aanleiding om een samenwerking aan te gaan om deze studenten samen te brengen.

Dit biedt de dove of slechthorende studenten de mogelijkheid om te wonen met huisgenoten met wie ze kunnen communiceren in hun voorkeurstaal. De studenten IGT&D kunnen hun vaardigheden in gebarentaal ontwikkelen doordat ze deze dagelijks in hun woonsituatie gebruiken.

Doofvriendelijk

De kamers zijn doofvriendelijk gemaakt: zo zijn de de noodalarmering en de deurbel aangepast zodat ze naast een geluidssignaal ook een lichtsignaal afgeven.

Het is de bedoeling dat er in iedere woning drie dove studenten en drie gebarentaalstudenten wonen. Eind augustus kunnen de studenten er hun intrek nemen.