Gemiddeld worden in Utrecht 130 boetes per dag uitgedeeld, sinds de milieuzone is ingevoerd. De maatregel, die in mei is ingegaan, heeft de staat al 300.000 euro opgeleverd.

Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

De milieuzone geldt voor personen- en bestelauto’s op diesel van voor 1 januari 2001. Utrecht is daarmee de eerste stad in Nederland die in 2015 een milieuzone invoert voor sterk vervuilende personen- en bestelauto’s.

Begin dit jaar werd de regelgeving symbolisch ingevoerd, omdat er toen nog geen geldig verkeersbord was. De gemeente sprak van een gewenningsperiode. Sinds het begin van deze maand worden boetes uitgedeeld van 90 euro.

Landelijk verkeersbord

Deze boete is lager dan de gemeente eerder heeft gecommuniceerd. Dit komt, omdat er nog steeds geen landelijk geldend verkeersbord is. In de loop van het jaar moet het ‘echte’ verkeersbord af zijn. Dit bord moet door de minister van Infrastructuur en Milieu landelijk worden vastgelegd. Als dit geldende verkeersbord er is, zal de boete 160 euro bedragen.

Begin deze week werd bekend gemaakt dat de gemeente Utrecht elk bord rondom de milieuzone opnieuw gaat beoordelen. De borden zouden niet goed zichtbaar zijn voor de automobilisten. Zo stond een bord op de Croeselaan achter een bouwhek.

Als de borden niet voldoende zichtbaar zijn dan worden ze verplaatst. Dit betekent echter niet dat de uitgedeelde boetes ongeldig worden verklaard.