De bouw van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal start woensdag. Het project, waarbij ook een school en de openbare ruimte wordt aangepast kost zo’n 25 miljoen euro en is een van de duurdere fietsprojecten van Utrecht.

De brug moet voor een snellere fietsverbinding zorgen tussen Leidsche Rijn en de binnenstad.

Voor de plaatsing van de brug moesten wel twee scholen en een gymzaal gesloopt worden. In 2013 stemde een meerderheid van de gemeenteraad in met het plan, het CDA en VVD stemde tegen.

De brug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Vinex-wijk en Oog in Al werd voor het eerst genoemd in het Masterplan Leidsche Rijn uit 1995. 

Lot van Hooijdonk, wethouder verkeer en mobiliteit, luidt de start van de bouw in. De bouw bevat het brug, de herinrichting van het Victor Hugoplantsoen en de bouw van de Montessorischool. De drie elementen zijn ingepast in één ontwerp.

De brug zal ruim 100 meter lang worden en het hoogste punt, een van de pylonen waar de brug aanhangt, steekt zo’n 35 meter boven het wateroppervlakte uit. Het wegdek zal zo’n 9 meter boven het water hangen. De brug en school moeten medio 2016 klaar zijn.