Bewoners aan de Naxosdreef in Overvecht hebben de afgelopen maanden torenhoge rekeningen gekregen voor hun stadsverwarming. 

Energieleverancier Eneco is verantwoordelijk voor de stadsverwarming in Utrecht en gaat de rekeningen onderzoeken, zo meldt het AD dinsdag.

Bewoners hebben geklaagd over de hoogte van de rekeningen. Zo moest een bewoner die drie maanden in de Naxosdreef woonachtig was 1500 euro bijbetalen.

“Het probleem vindt plaats op meerdere plekken in de stad. Ik ken een geval waar iemand in de winter met de jas aan binnen zat om niet te hoeven bijbetalen”, vertelt PvdA-raadslid Bülent Isik.

Isik houdt zich bezig met de problematiek rondom de hoge rekeningen: “Het is mij bekend dat er problemen zijn met de stadsverwarming en ik vraag mij oprecht af of die hoge kosten te maken hebben met het gebruik van de bewoners.”

Gesprek

Isik heeft samen met twee bewoners en Eneco vorige week een gesprek gehad. “Eneco geeft aan te erkennen dat er een probleem is. Eneco gaat nu samen met verhuurder en bewoners van de Naxosdreef de torenhoge rekeningen onderzoeken”, aldus Isik. In de eerste week van juli komen de partijen samen en dan wordt verder gekeken.

De rol van de particuliere verhuurder is belangrijk, legt Isik uit: “Het onderhoud van de panden hangt samen met de kosten van het energieverbruik.” Als de leidingen niet goed geïsoleerd zijn dan kan dit de hoge kosten verklaren. Dat is een element waar de eigenaar van de flat, Delta Lloyd, verantwoordelijk voor is.

Onderzoek

Isik wil verder dat het Utrechts college samen met de corporaties, gemeente en Eneco een onderzoek start naar de functionaliteit van stadsverwarming, de oorzaak van de hoge rekeningen en de oorzaak van het hoge gebruik.

"Daarnaast wil ik dat wordt onderzocht of de werkelijke duurzaamheidsambities worden gerealiseerd en hoe de leveranciers zorgen voor een vermindering van de hoge kosten”, aldus Isik.