De restauratie van zeven luchtbogen van de Utrechtse Domkerk is dinsdag van start gegaan. Uit een inspectie vorig jaar bleek dat de voegen bij deze bogen in zeer slechte staat zijn.

De restauratie wordt voor een groot gedeelte gefinancierd uit de crowdfundingsactie Draag de Dom.

Eind vorig jaar zijn de luchtbogen uitvoerig geïnspecteerd en is een restauratieplan gemaakt. Zeven bogen zullen worden voorzien van nieuwe voegen.

Door de slechte voegen is er veel water in het natuursteen terechtgekomen. Daardoor wordt het natuursteen te vochtig, waardoor het materiaal eerder aan vervanging toe is. Zo’n 300 particulieren, fondsen en bedrijven hebben financieel bijgedragen aan de klus.

Tufsteen

Uit de inspectie is echter ook naar voren gekomen dat er een grotere onderhoudsbehoefte is. Twee luchtbogen zijn gemaakt van tufsteen. Deze bogen zullen waarschijnlijk vervangen moeten worden.

Een ander probleem is het ijzer dat in het natuursteen boven de ramen is verwerkt, dit zorgt op de hoogte van de bogen voor roest. Op diverse plaatsen zal het natuursteen vervangen moeten worden.

Subsidie

De restauraties zullen in fases uitgevoerd worden. Voor de eerste fase heeft de provincie Utrecht een subsidie in het vooruitzicht gesteld. 

Deze subsidie bedraagt vijftig procent van de kosten, in september moet duidelijk worden of de provincie daadwerkelijk gaat uitkeren. Voor de andere vijftig procent zal weer een beroep worden gedaan op crowdfunding.