Woningcorporatie Mitros gaat 56 sociale huurwoningen aan de Spaaklaan in Kanaleneiland verkopen. De SP is verbaasd over de instemming van het college voor de verkoop en heeft vragen gesteld. 

De woningen in het noorden van de wijk Kanaleneiland worden op dit moment gerenoveerd. De huidige bewoners zullen moeten verhuizen.

Uit de Woonvisie van de gemeente blijkt echter dat het tekort aan sociale huurwoningen tot 2019 oploopt tot 4.000. Fractievoorzitter van de SP Tim Schipper is verbaasd. “Het is dan wel heel gek om juist deze huizen te verkopen, met als argument een gebiedsplan uit 2009."

Volgens woordvoerder Kim Roetert van Mitros is het belangrijk om de woningen toch te verkopen. “Door het toevoegen van marktwoningen komt er meer variatie in een wijk, buurten met alleen maar sociale huurwoningen zijn niet altijd ideaal", laat Roetert weten. 

Draagvlak

Voor de verkoop van de woningen moet Mitros een draagvlakmeting doen. In dit geval heeft 63 procent van de bewoners gestemd voor verkoop.

Volgens de corporatie is dit voldoende. De SP betwijfeld dit omdat er volgens de partij een percentage van 70 procent moet worden aangehouden. Beide percentages hebben een wettelijke basis maar dienen in een ander geval.

Schipper heeft daarom om duidelijkheid gevraagd bij de gemeente.