De gemeente Utrecht hoeft geen verdere bezuinigingen door te voeren dit jaar. Verschillende meevallers in 2014, waaronder het groeiende inwonersaantal is daarvan de oorzaak. Toch waren er ook tegenvallers.

Dat bleek donderdag bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht door wethouder Jeroen Kreijkamp. Volgens hem waren er "positieve punten en negatieve punten".

Een zeer ongunstige ontwikkeling voor de financiën van de stad is een nieuw verdeelmodel dat dit jaar is ingevoerd voor de verdeling van de rijksmiddelen voor bijstandsuitkeringen. 

Dit leidt voor Utrecht tot een verwacht tekort van ongeveer 17 miljoen euro, uitgaande van 9900 uitkeringen tot eind 2015. De gemeente heeft echter de hoop dat het verdeelmodel nog aangepast gaat worden omdat er sprake zou zijn van "weeffouten".

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg gaat misschien ook extra geld kosten. Omdat het nieuwe muziekpaleis mogelijk zelf niet financieel kan rondkomen is er een reserve gemaakt van 2,5 miljoen euro in 2015 en 1,1 miljoen euro in 2016. 

Raamprostitutie

Een andere kostenpost die de wethouder benoemt is de raamprostitutie in Utrecht. Het project Transparante en Schone raamprostitutie in Utrecht zal in 2015 zo’n 517.000 euro gaan kosten.

Het schrappen van de rijksvergoeding voor procesverbalen gaat ook geld kosten. Buitengewoon opsporingsambtenaren schrijven jaarlijks in Utrecht zo’n 10.000 boetes uit en voorheen kreeg de gemeente hier een vergoeding voor. Dit vervalt, waardoor de gemeente 300.000 euro jaarlijks misloopt. 

Vraagstukken

Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Dit levert een aantal vraagstukken op, maar het zorgt er ook voor dat er geld binnenkomt bij de gemeente.