De tentoonstelling Utrecht fietsstad wordt donderdag om 16.00 uur geopend in Het Utrechts Archief. De tentoonstelling omvat 140 jaar fietscultuur. 
 

Wethouder Lot van Hooijonk zal de tentoonstelling openen. In het kader van de opening is een fietsorkest aanwezig waar voornamelijk bellen een belangrijke rol zullen spelen.

"Het doel van de tentoonstelling is te laten zien hoe fietsen ingeburgerd is in een bezigheid voor iedereen", zegt Chantal Keijsper, directeur van het Utrechts Archief.

"Ik denk dat het een hit gaat worden", zegt Hans Buiter, verenigingshistoricus van de ANWB. "Ik verwacht een grote toeloop van Utrechters die zich herkennen in de geschiedenis van Utrecht als fietsstad. Tijdens de periode van de Tour verwacht ik ook toeristen."

Toevallig

De expositie duurt tot eind oktober. "Om het na de Tour ook aantrekkelijk te maken, organiseren we publieksprogramma’s, zoals een tour op een hoge bi", vertelt Keijsper.

De ANWB en het Utrechts Archief hebben elkaar toevallig gevonden voor deze tentoonstelling. "Ik wilde graag een tentoonstelling over fietsen en ik vond dit het geschikte moment met het oog op de Tourstart", aldus Buiter.

De historische kennis wordt hem verzorgd, het beeld door het Utrechts Archief en de tentoongestelde fietsen zijn van de vereniging De Oude Fiets.