Voor het Ooglijdersgasthuis aan de F.C. Donderstraat in Utrecht wordt een nieuwe toekomst gezocht. Momenteel zit de Hogeschool Utrecht (HU) in het monumentale pand.

De HU verhuist eind 2015 naar De Uithof, zodat het pand in de Zeeheldenbuurt nu een nieuwe bestemming kan krijgen.

Het Ooglijdersgasthuis werd in 1852 opgericht aan de F.C. Dondersstraat. Na 95 jaar vol met oogoperaties, patiënten, brilmetingen en verbouwingen werd het gasthuis in 1989 naar De Uithof verhuisd.

Sinds 1990 is de Hogeschool Utrecht met de faculteit Institute for Life Sciences & Chemistry gevestigd in het pand. Met de verhuizing van de Hogeschool, onderzoekt de Utrechtse investeerder Driestar BV de toekomst van het historische gebouw.

Toekomst

Een van de voorkeuren voor de toekomst van het pand is een nieuwe passende maatschappelijke functie. Een onderwijsinstelling, een museum of misschien een kliniek. Na restauratie en verbouwing wellicht in combinatie met luxe wooneenheden of karakteristieken.

Het zou volgens de investeerder mooi zijn als de gemeente de verschillende functies in het bestemmingsplan kan opnemen. Driestar BV wil een plan neerleggen waar ontwikkelaar, monumentenzorg, de gemeente en buurtbewoners achter staan.

Dat wat als waardevol en monumentaal wordt gezien, zal de investeerder respecteren. Eventuele nieuwbouw moet daar qua architectuur en volume naadloos op aansluiten. Ook aan zaken als ontsluiting en parkeren zal aandacht worden besteed.