Als het aan de PvdA in Utrecht ligt worden fietsen die niet opgehaald worden bij het gemeentelijk depot aan de Kanaalweg verkocht aan bijvoorbeeld studenten of houders van een U-pas. 

De fractie juicht het toe als mensen met weinig financiële mogelijkheden op deze manier over een goede fiets kunnen beschikken.

In Utrecht worden jaarlijks duizenden fietsen weggeknipt en overgeplaatst naar het gemeentelijk depot. In 2013 werden 25.063 fietsen verwijderd, alleen in Amsterdam werden meer fietsen weggehaald door de gemeente.

Fietsen kunnen worden meegenomen als die te lang stilstaan of als ze op een gevaarlijke of hinderlijke manier geparkeerd zijn. Eigenaren van deze fietsen kunnen tegen betaling hun rijwiel weer terugkrijgen. Toch blijven er jaarlijks ook veel fietsen achter, deze worden niet opgehaald.

Vluchtelingen

In Amsterdam worden deze fietsen verkocht, tegen een beperkt tarief, aan houders van een Stadspas (vergelijkbaar met de Utrechtse U-pas) en aan studenten die lid zijn van studentenbond ASVA. Ook heeft de gemeente een aantal Amsterdamse fietsen geschonken aan Syrische vluchtelingen in Jordanië.

In Utrecht worden de fietsen verkocht aan een opkoper. De PvdA in Utrecht ziet dit graag veranderen en heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheden om het beleid aan te passen.