De poortjes van station Utrecht Overvecht zijn vanaf woensdag officieel gesloten.

Afgelopen maandag en dinsdag heeft een pilot tijdens de ochtend- en avondspits plaatsgevonden. Deze pilot is volgens de NS goed verlopen en daarom zijn de poortjes definitief gesloten.  

In maart is al een begin gemaakt met het sluiten van de poortjes bij het station. Toen werd 50 procent van de poortjes gesloten, in april volgde nog eens 25 procent en afgelopen maandag en dinsdag de resterende 25 procent.

"Dit hebben we gedaan, zodat reizigers kunnen wennen aan de nieuwe situatie. De ervaringen waren positief", aldus NS-woordvoerder Ingeborg de Boer.

De ervaringen zijn volgens de De Boer wederom goed: "Reizigers kunnen makkelijk de weg vinden en weten hoe ze met de poortjes om moeten gaan".De komende week zijn NS-medewerkers nog aanwezig om mensen op weg te helpen.

De tunnel bij de Mr. Tripkade blijft sowieso open en is 180 meter verderop. De gemeenteraad stemde unaniem tegen de komst van de poortjes bij het station. De onderdoorgang is een belangrijke verbinding tussen de wijken Overvecht en Tuindorp. 

Veiligheid

Toch sluit de NS de poortjes om de veiligheid van de reizigers te vergroten. Zwartrijders veroorzaken een groot deel van de overlast, waardoor reizigers zich soms onveilig voelen. Door het in gebruik nemen van de poortjes hebben zwartrijders geen toegang meer tot het station. 

Door je OV-chipkaart voor de kaartlezer van de poort te houden, check je in. Indien je de poortjes niet kunt openen of een vraag hebt en er is geen NS-medewerker in de buurt dan kan men terecht bij de NS alarm- en informatiezuil. Deze zijn op elk NS-station bij de poortjes te vinden.

Eerder schreef DUIC over partijen en omwonenden die ontstemd zijn over de komst van de poortjes.