Een van de twee jonge vrouwen die woensdag dodelijk werden getroffen door de bliksem in Park Randenbroek in Amersfoort is een 20-jarige studente uit Utrecht.

Dat bevestigt de politie Midden-Nederland vrijdag aan DUIC.nl.

De twee vrouwen, 20 en 21, werden zittend tegen een boom gevonden. Ze schuilden voor de regen onder de boom, totdat het plotseling begon te onweren en de bliksem rond half drie insloeg. De vrouwen zijn ter plekke overleden.

De moeder van een van de vrouwen vertelt aan het AD: "Goede vriendinnen waren het." Twee die elkaar al sinds de geboorte kenden. "Daarna gingen ze naar dezelfde basisschool." Het Utrechtse slachtoffer studeerde aan toneelopleiding van de HKU in Utrecht.

Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen en levert vooral gevaar op wanneer het onweer nabij is en de tijd tussen bliksem en donder minder dan tien seconden bedraagt. 

Het gerommel is meestal in de verte ruim van te voren hoorbaar, zodat de bui niemand hoeft te verrassen. Verschillende media hebben gemeld dat getuigen van het incident hebben aangegeven dat dit niet het geval was en dat de bliksem plotseling insloeg.

Volgens het KNMI slaat in Nederland de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in en daarbij vallen gemiddeld één tot twee doden. Bij een blikseminslag stijgt de temperatuur tot ongeveer 30.000 graden celsius en loopt de spanning op tot in de miljoenen volts. Hoeveel gewonden precies vallen is niet bekend, omdat er ook indirecte slachtoffers zijn doordat een boom omvalt of brand uitbreekt.