D66 in Utrecht maakt zich zorgen om de brieven die meerdere mannen in de provincie Utrecht hebben gekregen, waarin staat dat er foto's van hen zijn gemaakt van activiteiten op een homo-ontmoetingsplaats.

Deze mannen worden vervolgens gechanteerd met het beeldmateriaal. De partij heeft daarover schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld.

De politie heeft meerdere meldingen gekregen van mannen die stiekem worden gefotografeerd op een homo-ontmoetingsplaats in de regio Utrecht.

D66 verbaast zich erover dat het mogelijk is dat de afperser de identiteit van de bezoekers achterhaalt. "Hoe kan het dat de afperser de identiteit van de slachtoffer heeft weten te achterhalen?", vraagt D66-raadslid Arjan Kleuver zich af.

Daarnaast wil hij weten hoe het college zich via de politie inspant om de stap die mensen moeten nemen om aangifte te doen te verkleinen. "Mensen gaan naar dit soort plaatsen om in de anonimiteit te blijven. Het is dan ook een grote stap om aangifte te doen en ze zijn in dit geval dan ook extra kwetsbaar."

Afhankelijk van de beantwoording door het college van B&W overweegt de D66-fractie om een Raadsinformatieavond over het onderwerp te organiseren, zodat alle fracties geïnformeerd worden over de problematiek.

Onderzoek

Vanaf 30 april heeft de politie meerdere meldingen gekregen van mensen die een chantagebrief hebben ontvangen. Om te voorkomen dat het beeldmateriaal openbaar gemaakt wordt, moet de ontvanger een bepaald bedrag storten.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart dat zich richt op de afzender(s) van de brieven, de bedoelde parkeerplaats en de motieven van de afzender(s).