Om het Utrecht Science Park ook in de toekomst goed bereikbaar te houden gaat de provincie de mogelijkheid onderzoeken om een treinstation op de Uithof te bouwen.

In maart schreef DUIC al over het plan van D66 en nu beschrijft het universiteits magazine DUB het idee ook naar aanleiding van het onlangs gepubliceerde coalitieakkoord van de provincie Utrecht.

In dit akkoord staat dat de vraag naar openbaar vervoer groter zal zijn dan de capaciteit van de Uithoflijn, de tramverbinding tussen Utrecht Centraal en de Uithof.

De vraag naar openbaar vervoer zou alleen maar groter worden in de toekomst, het duurt nog wat jaren maar in 2030 zou de tram naar de Uithof overbelast raken.

Bereikbaar houden

In het coalitieakkoord staan enkele ideeën die onderzocht gaan worden om de Uithof goed bereikbaar te houden, een treinstation is een van de mogelijkheden. Ook rechtstreekse busverbindingen, mogelijke tramverbinding tussen de binnenstad en de Uithof en een regionaal tram-netwerk vanuit Utrecht behoren tot de mogelijkheden. 

Om Utrecht Centraal te ontlasten wordt ook gekeken naar de stations Bilthoven, Driebergen-Zeist en Vaartsche Rijn als belangrijke schakels in het openbaar vervoer.

Schaalvergroting

De gemeente Utrecht, als opdrachtgever voor de Uithoflijn, liet in maart weten dat de mogelijkheid van een treinstation wordt meegenomen in een breder onderzoek dat op de planning staat.

"De gemeente ziet in dat schaalvergroting nodig is, maar vindt het te vroeg om te zeggen dat dit specifieke treinstation nodig is of de beste invulling zal zijn."

In 2018 moet de Uithoflijn in gebruik zijn