Het aantal boekingen op Airbnb voor accommodaties in Utrecht tijdens het weekend van de Tour de France zijn verzesvoudigd vergeleken met die van de omliggende weken.

Dat meldt de sociale verhuursite donderdag. Ook in steden als Gouda en Rotterdam, waar de wielrenners ook langskomen, is een vergelijkbare trend zichtbaar: beiden zien het aantal boekingen in dit weekend toenemen met 300 procent.

Airbnb is een online community voor het tijdelijk huren en verhuren van woningen over de hele wereld. Particulieren kunnen hier een kamer of een heel huis aanbieden.

Hotels vol

Omdat bijna alle hotels in de regio al vol zitten, en Utrecht duizenden bezoekers verwacht tijdens de Grand Départ, hebben veel Utrechters hun kamer of woning op Airbnb geplaatst om zo wat bij te verdienen. Het bedrijf laat weten dit terug te zien in de cijfers.

Sinds de aankondiging van de Tourstart in Utrecht is het aantal mensen die een kamer of woning aanbieden in de stad met 183 procent toegenomen vergeleken met een jaar terug. In Rotterdam en Gouda is er een toename te zien van 76 procent.

De goedkoopste accommodatie in Utrecht op Airbnb, tijdens het weekend van de start van de Tour de France, is op dit moment 43 euro per nacht, de duurste 1000 euro per nacht.

Video: De route van de Tour in 60 seconden

Speciale evenementen

Voor speciale evenementen zoals de Tour de France wordt steeds vaker gebruik gemaakt van accommodaties die buurtbewoners via Airbnb aanbieden, zegt Aja Guldhammer, countrymanager van Airbnb Nederland.

"Wij zijn er trots op dat we via onze gemeenschap unieke ervaringen kunnen bieden aan reizigers. De Tour de France is daar een uitstekend voorbeeld van."