Door een grotere vraag naar woningen in de provincie Utrecht, zullen de prijzen van woningen de komende tien jaar harder stijgen dan het Nederlands gemiddelde van 2 procent.

Daarmee doet de Utrechtse woningmarkt het de komende jaren beter dan de rest van Nederland.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van ING over de regionale huizenmarkt. Eerder zei de bank te verwachten dat Nederlandse woningprijzen de komende tien jaar gemiddeld met 2 procent per jaar zullen stijgen.

Afgelopen jaar stegen de prijzen in de gemeente Utrecht met gemiddeld 2,4 procent, maar andere steden in de provincie zoals Amersfoort, Woerden en Zeist bleven daar met een gemiddelde stijging van 1,7 procent bij in de buurt.

Prijzen woningmarkt

Toename

ING verwacht dat de vraag naar woningen in de provincie de komende jaren zal toenemen, daardoor stijgen de prijzen in de regio harder dan het Nederlands gemiddelde van 2 procent.

De prijsstijging is het grootst in de gemeente Utrecht. Daar neemt het aantal huishoudens ook het snelst toe, maar de verschillen binnen de provincie blijven klein. De bevolking is erg jong, wat zorgt voor veel dynamiek op de woningmarkt.

In de provincie zijn verder veel gemeenten met een gemiddelde woningprijs van boven de 300.000 euro. Doordat er zoveel dure huizen zijn, heeft het terugschroeven van de maximale hypotheekrenteaftrek de komende jaren een drukkend effect op de woningprijzen.