Ook het aankomende recreatieseizoen zal er strenger toezicht zijn bij de Utrechtse Haarrijnseplas. 

Dat meldt de gemeente Utrecht vrijdag. De maatregelen werden ingezet na het dramatisch verlopen seizoen in 2013, toen vonden er meerdere wantoestanden en ongeregeldheden plaats bij de plas

Mobiele telefoons en fietsen werden gejat, de openbare orde werd verstoord door overlastgevende jongeren en er zou sprake zijn geweest van intimiderend en provocerend gedrag.

Niet alleen badgasten hadden last van dit gedrag, er werd ook geweld gebruikt tegen de politie en strandwachten. Dit was de stand van zaken in 2013. Daarom kondigde de gemeente vorig jaar maatregelen aan.

De gemeente vergrootte het recreatiegebied met een flink stuk. Deze vergroting van het oppervlak heeft geleid tot verdunning van het aantal bezoekers. Ook zijn er meer toezichthouders en handhavers ingezet om alles in de gaten te houden.

De maatregelen lijken effect te hebben gehad. "Er hebben in 2014 geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden. Er is een zeer beperkt aantal aangiften en meldingen gedaan bij de politie van strafbare feiten, w.o. eenvoudige diefstal, hondenoverlast en twee meldingen van aanwezigheid van een gluurder/potloodventer", aldus de gemeente.

Er is geen aangifte gedaan van fietsdiefstal of autokraak, wel twee meldingen van jongerenoverlast. Deze aantallen zouden volgens de gemeente op een aanvaardbaar niveau zitten, op drukke dagen zijn er meer dan 2500 bezoekers. Omdat de maatregelen effect hebben gehad zet de gemeente deze lijn ook door tijdens het aankomende seizoen.